dimecres, 17 de febrer del 2016

La democràcia croata

L’any 1990, Croàcia convoca les primeres eleccions després d’anys de no celebrar-ne, ja que, formava part de la República Federal Socialista de Iugoslavia i aprova una constitució. El guanyador d’aquestes eleccions fou Franco Tudjman, del partit Unió Democràtica Croata, que va basar tot el seu programa en la independència i el nacionalisme croat, així mateix, amb un discurs antiserbi. 

Fou així com l’any 1991 Croàcia declara la seva independència i comença una guerra amb Sèrbia i Bòsnia, coneguda com la Guerra dels Balcans, que va durar fins l’any 1995. Tot i això l’any 1992 Croàcia va ser reconegut com a país per l’ONU i per la Comunitat Econòmica Europea. No ha estat fins l’any 2013 que Croàcia ha entrat a formar part de la Unió Europea.


Després d’aquesta breu introducció, passem ha analitzar ara la democràcia croata. Si mirem el quadre on trobem les tres formes d’anàlisi de la democràcia, veiem que fins l’any 1999 només una de les tres formes classifica Croàcia com règim democràtic, aquesta és la Dictatorship-Democracy. Això és així perquè aquesta classificació només es fixa en si al país hi ha eleccions lliures i multipartidistes, cosa que Croàcia compleix durant tots aquests anys. Les altres dues formes de classificació, classifiquen el país des de 1991 fins a 1999, durant el govern de Franco Tudjman, com un cas dubtós.

Per concretar més, la forma de Freedom House el classifica com a parcialment lliure i la forma de Polity IV el classifica com a anocràcia. Aquestes dues formes de classificació, es ficen en més coses que no pas si hi ha eleccions, entre elles, les llibertats civils i polítiques, es per això que totes dues classifiquen Croàcia com a cas dubtós, perquè en el règim de Franco Tudjman la llibertat de premsa i d’expressió no era completa i la policia tenia molt poder.  

El govern de Franco Tudjman es va anant debilitant i va anant perdent suport entre la població. L’any 1999 el president del país mor i el partit del que formava part no pot fer front a la pèrdua del seu líder i l’any 2000 perden les eleccions. És a partir d’aquest any que Croàcia es considerada com una democràcia per les tres formes de classificar. Va ser a partir de l’any 2000 que les coses van canviar a Croàcia, el país va passar de tenir un sistema semipresidencialista a un sistema parlamentari. A part d’això, també és van establir legislatures de 5 anys i un màxim de dues legislatures. 

Des de l’any 2000 Croàcia ha fet un procés d’integració a Europa i el món, l’any 2008 el país va entrar a formar part de la OTAN i l’any 2013 a la Unió Europea, amb tot el que això suposa, tant en la part econòmica com política. Des de l’any 2015 el país està governat per Kolinda Grabar-Kitarovic, del partit conservador.




1 comentari:

  1. Es justifica bé per què FH classifica Croacia com PLL el periode 1991-1999, però no per què ho fa Polity IV. Ull! perquè aquestes classificacions no parlen de casos dubtosos sino de régims hibrids.

    ResponElimina