dilluns, 15 de febrer del 2016

El Salvador: de governs militars a eleccions lliures

El Salvador està format per les antigues províncies de la Alcaldía Mayor de Sonsonate i la Intendencia de San Salvador, que van aconseguir la independència d'Espanya l'any 1821. Tres anys més tard, el 1824, ambdues províncies s'unificarien i conformarien l'actual República de El Salvador (aleshores Estado de El Salvador). 

Amb la ciutat de San Salvador com a capital, el país està dividit en 14 departaments i limita amb Guatemala a l'oest i amb Hondures al nord i l'est. El Golf de Fonseca separa el país de Nicaragua pel sud-est. 

La Constitució vigent, que data el 1983, defineix El Salvador com a "país amb un sistema polític pluralista que s'expressa a través dels seus partits polítics, instruments de representació del poble".

Però tot i que els darrers 26 anys El Salvador s'ha caracteritzat per tenir un govern "republicà, democràtic i representatiu", no sempre ha estat així. L'any 1980 va esclatar una guerra civil que duraria 12 anys. El gener de 1992 les forces de la guerrilla (encapçalades per FMLN) i el govern d'aleshores van signar els acords de pau que prometien establir reformes militars, polítiques i socials al país.

De fet, algunes de les causes principals de l'esclat de la guerra van ser la caiguda del preu del cafè, els constants fraus electorals i el descontentament de la població respecte la forma de governar dels militars.

Per aquests motius ens hem de preguntar si El Salvador és actualment una democràcia o encara conserva trets dels governs militars i dels fraus electorals constants durant les dècades dels 70 i els 80. Per fer-ho utilitzarem els índexs de Freedom HousePolity IV D-D Dataset i els resultats emesos entre el 1990 i el 2013. És El Salvador realment una democràcia? Si ho és, des de quan podem nomenar-lo com a tal?


En general, els tres indicadors coincideixen en definir El Salvador com a "democràcia" en els casos de Polity IV i de D-D Dataset, i de "lliure" en el cas de Freedom House. Aquest darrer, però, estableix el país com a "parcialment lliure" entre els anys 1990 i 1997. 

Freedom House utilitza una escala de l'1 al 7 per categoritzar el nivell de llibertat d'un país. Per determinar-ho analitza els drets polítics (procés electoral, pluralisme polític i funcionament del govern) i els drets civils (llibertat d'expressió, drets individuals, etc.).

Aquest indicador és l'únic que valora el funcionament del govern i, precisament, un dels motius que van portar El Salvador a la guerra civil va ser el descontentament popular per la gestió del govern militar. Com podem observar a la taula, Freedom House no va considerar un funcionament òptim del govern al país fins el 1997.

Pel que fa a Polity IV, a partir d'una escala del -10 al +10, caracteritza El Salvador de "país democràtic". Aquest índex analitza el mètode d'elecció del Poder Executiu, els límits als que està regit (exclusiu de Polity IV) i, a més, també mesura la participació. 

L'Executiu a El Salvador segueix un sistema presidencialista. La presidència dura cinc anys sense possibilitat de reelecció consecutiva. A més, per ser president és necessari haver guanyat les eleccions.

El Salvador s'ha caracteritzat per haver tingut majoritàriament governs de dretaPer primera vegada, l'any 2009 el FMLN (Frente Farabundo Martí para la Liberación Nacional), partit d'esquerres, va guanyar les eleccions a ARENA (Alianza Republicana Nacional), que governava aproximadament des de 1980. Els comicis del març del 2014 van tornar a donar la victòria a FMLN.

L'índex D-D Dataset de Przeworski es diferencia dels índexs anteriors ja que consisteix en una proposta dicotòmica, és a dir, estableix sí un país és o no democràtic i no contempla escales numèriques per fer-ho.

En aquest cas, les eleccions competitives es consideren causa necessària però no suficient per definir un país de democràtic. És necessària una competència efectiva entre les forces polítiques. També és causa necessària l'existència d'una oposició amb més d'un partit. En el cas de El Salvador aquesta condició es compleix ja que des del 1992 han nascut fins a 21 partits polítics, malgrat no tots segueixen vigents. Actualment la república consta de deu partits (ordenats alfabèticament): ARENA, CD, DS,  PCN, FPS, FMLN, GANA, PSD, PDC i PSP). 

Aquest criteri, juntament amb els d'incertesa "ex-ante" (possibilitat de l'oposició de guanyar), i la irreversibilitat "ex-post" (acceptació dels resultats) porten repetint-se des de l'any 1997, com a mínim. 

Com a conclusió podem dir que El Salvador si és una democràcia ja que compleix els requisits dels tres indicadors principals: eleccions lliures, existència d'oposició i limitació de l'Executiu, entre d'altres. Des del 1997 i especialment des del 2009, El Salvador evidencia que queden molt lluny els anys de govern militar i d'eleccions fraudulentes. 

1 comentari:

  1. Com saps que el que jusifica la classificació de FH entre 1990 i 1997 és el funcionament del govern? Si fas aquesta afirmació, l'has de recolzar. Per lo demès, es troba a faltar una mica més d'anàlisi; es podria haver aprofundit en les puntuacions de PolityIV en els diferents components i explicar que DD el considera democràcia perquè hi ha alternança en un moment donat.

    ResponElimina